Encyklopedia ZdrowiaHealth

Kwas linolowy

A | B | C | Ć | D | E | F | G | H | I | J | K | L | Ł | M | N | Ń | O | P | Q | R | S | Ś | T | U | V | W | X | Y | Z | Ź | Ż

Kwas linolowy to wielonienasycony niezbędny kwas tłuszczowy występujący głównie w olejach roślinnych. Wykorzystywany jest w biosyntezie prostaglandyn i błon komórkowych, to bezbarwna lub słomkowa ciecz. Wielonienasycony kwas tłuszczowy niezbędny w diecie człowieka.

Kwas linolowy jest kwasem oktadekadienowym, w którym dwa wiązania podwójne znajdują się w pozycjach 9 i 12 i mają stereochemię Z (cis). Odgrywa rolę metabolitu roślinnego, metabolitu Daphnia galeata i metabolitu glonów. Jest to kwas tłuszczowy omega-6 i kwas oktadekadienowy . Jest to sprzężony kwas linolenianu .

Kwas linolowy staje się coraz bardziej popularny w branży kosmetyków ze względu na swoje korzystne właściwości dla skóry. Ma działanie przeciwzapalne, redukuje trądzik, rozjaśnia skórę i zatrzymuje wilgoć kwasu linolowego, gdy jest stosowany miejscowo na skórę.

Obficie występuje w krokoszu barwierskim , słoneczniku , kukurydzy i stanowi ponad połowę ich masy. Występuje w średnich ilościach w olejach sojowych , sezamie i migdałach .

Kwas linolowy jest składnikiem szybkoschnących olejów , które znajdują zastosowanie w farbach i lakierach olejnych

Ciekawostka: Karaluchy po śmierci uwalniają kwas oleinowy i linolowy, co zniechęca inne karaluchy do wejścia na ten obszar. Jest to podobne do mechanizmu występującego u mrówek i pszczół, które po śmierci uwalniają kwas oleinowy

Related Articles

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button

Adblock Detected

Proszę wyłącz Adblock-a