Anyż Gwiazdkowaty (Illicium verum).

Anyż gwiazdkowaty (inna nazwa: badian właściwy) jest jedną z wieli roślin, które ze względu na właściwości lecznicze znalazły zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w izbach ludowych znachorów oraz zielarzy. Zawarte w jego owocach olejki eteryczne składają się w większości z anetolu, który jest stosowany jak związek zapachowy w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym i kosmetycznym. Anyż gwiazdkowaty często jest nazywany anyżem, co przez niektórych znawców tematu jest jednak uznawane za błąd. Ta nazwa powinna być bowiem zarezerwowana dla anyżu biedrzeńca zwanego także anyżkiem.

Anyż gwiazdkowaty jest drzewem, które może dorastać do wysokości 8 metrów, natomiast biedrzeniec anyż to roślina jednoroczna o wysokości rzadko przekraczającej 0,5 metra. Anyż gwiazdkowaty, charakterystyczny dla kuchni i medycyny Dalekiego Wschodu w Europie pojawił się dopiero w XVI wieku.

Występowanie i uprawa.

Gatunek pochodzący z południowo-wschodniej Azji. Do dzisiaj stanowi tam roślinę uprawną, zazwyczaj na plantacjach. Rozmnaża się z nasion. Do celów kulinarnych pozyskuje się owoce. Zbiera się je, zanim zdążą całkowicie dojrzeć, po czym poddaje suszeniu.

Zastosowanie.

Surowcem stosowanym w kuchni są owoce w całości, rozdrobnione lub zmielone Charakteryzują się wyrazistym posmakiem i lekko słodkim aromatem z delikatną nutką lukrecji. Anyż gwiazdkowaty jest znany w kuchniach chińskiej, japońskiej, tajskiej, koreańskiej. Chińczycy stosują anyż do wielu potraw, szczególnie do dań z kaczką, kurczakiem i wieprzowiną. Stanowi pikantny dodatek do zup. W Wietnamie anyż gwiazdkowaty dodaje się do makaronu pho. Zmielonych nasion zazwyczaj używa się, aby wzbogacić smak kawy i herbaty. Można je również wsypywać do zup owocowych, dżemów i kompotów, zwłaszcza śliwkowego, pigwowego, gruszkowego i jabłkowego. Używa się ich do aromatyzowania herbatek ziołowych, syropów i lekarstw. Ze względu na atrakcyjny kształt owoce służą jako element dekoracyjny sałatek owocowych, syropów i kompotów, jak również stołu, stroików i prezentów. Nasiona anyżu żuje się, by odświeżyć oddech. Pozyskany w procesie ekstrakcji parowej olej anyżowy we Włoszech, w Niemczech i we Francji dodaje się do niezbyt mocnych napojów alkoholowych, takich jak pastis. Roślina ma właściwości lecznicze. Olejek stosowany wewnętrznie korzystnie wpływa na proces trawienia i przyswajania przez organizm składników mineralnych.

Related Artykuły

Back to top button
Close
Close

Wyłącz Ad Block-a

Prosimy o wyłączenie Ad Block-a. Nasza strona utrzymuje się z wyświetlanych reklam. Nie znajdziesz tutaj żadnych wirusów i innego tego typu niechcianych programów.